Radio Geluk brengt Parkinsonkoor naar Zeeland

Ooooeee, diiiieeee, maaaaa,… Afgelopen maandag kwamen mensen met de ziekte van Parkinson voor het eerst samen bij de muziekschool in Goes. ‘We zijn begonnen met een nieuw Parkinsonkoor’, vertelt Connie Alblas, projectcoördinator van Radio Geluk. ‘Op andere plaatsen in Nederland bestaat al zo’n koor, maar voor Zeeland is het nog een nieuw begrip.’

Radio Geluk is een programma wat zorgt voor muziek in alle fasen van het leven. Het opzetten van een Parkinsonkoor was hierbij al langer een wens. Samen met zorggroep Ter Weel en studenten van UCR en HZ University onderzoekt Radio Geluk wat het effect is van koorzang op de spraak en het welzijn van Parkinsonpatiënten. Voor mensen met de ziekte van Parkinson wordt het vaak lastiger om luid en duidelijk te praten. Dat kan niet worden opgelost met medicatie. Door te zingen, blijven de spieren langer soepel. Hiermee biedt het koor een fijne aanvulling op de logopedie die veel patiënten volgen.

Connie: ‘Het wordt steeds duidelijker dat zingen een positieve bijdrage aan de gezondheid levert. Dit is ook zo voor mensen met Parkinson. Samen zingen zorgt voor activering van het gehele brein, voor ontspanning van de ademhaling, vermindert stress, de stem blijft fitter, en: samen zingen zorgt voor saamhorigheid en plezier.’

Het Parkinsonkoor is maandag 22 januari gestart onder begeleiding van Martine van de Kar, zangdocent bij Muziekschool Zeeland. Thuiswonende Parkinsonpatiënten zijn elke maandag van 10u tot 11u welkom om mee te doen in de Muziekschool in Goes (Westwal 45).

Aanmelden
Op dit moment is het nog steeds mogelijk voor mensen met de ziekte van Parkinson om zich aan te melden voor het koor. Aanmelden hiervoor kan via m.vandekar@muziekschoolzeeland.nl.

Over Radio Geluk
“Wij gunnen iedereen een leven lang muziek, in alle fasen van het leven”. Vanuit deze gedachte, en wetend dat muziek een sterk positieve invloed op de gezondheid heeft, wordt Radio Geluk vorm gegeven. Wat begon als een muziekproject binnen de verpleeghuiszorg, is inmiddels uitgegroeid tot een programma voor, met en door mensen binnen én buiten de instellingen. Verschillende organisaties (Muziekschool Zeeland, Ter Weel, SVRZ, Eilandzorg, Hulst voor Elkaar, HZ University en UCR) hebben de handen ineen geslagen om in Zeeland muziek een belangrijke plaats in de zorg te geven, met als resultaat het platform Radio Geluk.

Meer weten over Radio Geluk? Ga naar https://radiogeluk.nl.

Lees ook