In de PZC: Muziek en dans versterken elkaar tijdens open dag

04/04/2022
ZIERIKZEE – Net als een heleboel dingen werd ook de open dag van de Muziekschool Zeeland telkens uitgesteld. Afgelopen zaterdag konden de deuren dan eindelijk wagenwijd open voor iedereen.

En dat heeft de organisatie geweten. Het was een enorm drukbezochte open dag in het Cultuurhuis ZierikC aan het Jannewekken in Zierikzee. Aan wethouder Jacqueline van Burg de eer om de dag te openen en het startsein te geven aan optredens van de Bigband van Muziekschool Zeeland, het Elly Geelhoed Ballet en klarinetensemble Klezz. Tussen 11.00 en 15.00 uur lieten alle gebruikers van het Cultuurhuis zien wat ze te bieden hebben. Met een poffertjesboot en een ijscowagen erbij was het feest compleet.

Muzieklessen oppakken

Pascal van de Velde is heel tevreden over de open dag. Met zeven docenten gaf hij diverse proeflessen en demo’s. Hij is zelf docent koperinstrumenten en MaakMuziek coach. ,,Er zijn vandaag veel contacten gelegd en we hebben veel aanmeldingen gekregen. Van mensen die voor het eerst iets met muziek willen gaan doen bijvoorbeeld, maar ook herstarters die al muzieklessen hebben gevolgd en dat nu weer willen oppakken. We zitten hier al twee jaar en telkens konden we geen open dag organiseren. Nu dat eindelijk kan, is het erg leuk dat mensen ons weten te vinden.”

Motivatie om te leren

De lessen in het kader van MaakMuziek op scholen hebben volgens Pascal ook hun vruchten afgeworpen. ,,Doordat we dat op scholen doen, kwamen er vandaag kinderen hier kijken of er iets bij zit voor ze. Het leuke van MaakMuziek is dat kinderen zelf de muziek componeren en maken. Er komt meer eigenaarschap bij kijken”. Dat is anders dan vroeger gebruikelijk was. ,,Eerst was het, hier heb je een instrument en dit moet je leren. Door deze methode komen kinderen er juist zelf achter wat ze willen leren. En dan komt ook de motivatie. Het geeft meer voldoening als je iets leert dat je uit jezelf wilt leren”.

Trompet en ukelele populair

Je kunt bij de Muziekschool Zeeland heel veel kanten op. Van strijkers tot toetsen en van slagwerk tot zang. Piano en gitaar doen het altijd goed, maar Pascal merkt dat in de MaakMuziekprojecten trompet en ukelele heel populair zijn. ,, Misschien omdat de akkoorden daarop wat makkelijker te spelen zijn. Uiteindelijk maakt het overigens niet zoveel uit, het gaat er vaak om wát ze spelen, niet zozeer waarop.” Er was een tijd dat er op scholen minder geld was voor muzieklessen. Maar MaakMuziek slaat nu enorm aan. Het programma is al op zoveel scholen verkocht dat de rem erop moet, omdat er nog meer coaches bij moeten.

Dans- en muziekschool trekken samen op

Ook Elly Geelhoed van de gelijknamige dansschool kijkt met een goed gevoel terug op de open dag. ,,Wat een succes. Midden op de dag kon je bijna niet binnen komen, het publiek stond buiten voor de ramen. Het is natuurlijk zo fijn dat het weer kan. Ik merk dat de ouders hun kans pakken om op deze manier weer eens bij hun kind te komen kijken. Daarnaast zag ik ook genoeg vreemde gezichten. Mensen durven weer.” De gebruikers van het Cultuurhuis ZierikC hebben onderling goed contact en trekken vaak samen op. ,,We hopen dit soort dingen veel vaker te kunnen doen. De samenwerking is hier heel leuk. En we hebben met de dansschool zo’n fijne plek. Het is hier een gezellige bende.”

Alle stijlen dansen

Elin Kiesenberg (8) uit Nieuwerkerk staat nog helemaal na te glunderen van haar optredens tijdens de open dag. Moeder Lisette vertelt dat ze al vanaf haar vijfde danst. ,,Ze doet alle stijlen, hiphop, jazz, modern en klassiek.” Elin kon vandaag goed laten zien wat ze in huis had. ,,Ik heb een heleboel optredens achter elkaar gedaan. Eerst vond ik het spannend, maar later gewoon leuk. Moderne dans vind ik het leukst, omdat je dan zo sierlijk mag bewegen.”

 

PZC; Mariska den Hartog,

Lees ook

Nieuw! Cadeaukaart

Verras echte muziekliefhebbers met een onvergetelijk cadeau. Met de cadeaukaart schenk je eenvoudig een muziekles...