Talent Academy

Talent Academy Muziekschool Zeeland

Ben jij een écht muzikaal talent? Dan is onze Talent Academy misschien iets voor jou! Onze Talent Class en Pre-Course bieden extra mogelijkheden aan toptalenten die net dat stapje extra willen nemen. Inzet is hierbij heel belangrijk. Plezier in muziek maken is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar als muziekschool bieden we graag net wat extra’s aan de toptalenten. Wij zijn dė muziekschool in Zeeland en hebben meer dan 50 musici in dienst die allemaal klaar staan om hun kennis en ervaring met je te delen. Zij stelden zich allemaal ooit de vraag: kan ik van muziek mijn beroep maken? Wij helpen je graag op weg om die keuze te kunnen maken.

Wat is de Talent Academy?

De Talent Academy is dé plek waar je terechtkunt met vragen over muziek als beroep. De Talent Academy bestaat uit een Hear Me, Pre-Course (vooropleiding) en de Talent Class. Daarnaast hebben wij het programma ‘Brug voor Talent’, een samenwerking tussen Muziekschool Zeeland en het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Hear Me

Tijdens de Hear Me ga je vrijblijvend in gesprek met een Music Mentor. De mentor beantwoord jouw vragen en je kunt, als je wilt, iets voorspelen. In vervolg op het gesprek kan de Music Mentor een paar afspraken voor je regelen met een docent van jouw vak. Denk aan zang, instrumentaal, DJ, of muziekproductie. Laat op die manier jouw niveau beoordelen door een professional.

Dat is vooral handig als je jezelf een instrument hebt aangeleerd via YouTube bijvoorbeeld. De docent zal naar je luisteren en misschien een opdracht geven voor de tweede les. Vervolgens brengt de Music Mentor jouw idee samen met die van de docent.

De Pre-Course

De Pre-Course is onze vooropleiding conservatorium. Deze is te vergelijkbaar met een vooropleiding van een conservatorium als je nog niet het niveau hebt om in het eerste jaar te beginnen. Het werken naar het toelatingsexamen van een muziekopleiding is een individueel traject.

De Pre-Course is dus een voor jou op maat gemaakt traject. Niet meer, maar ook niet minder lessen dan je nodig hebt om je doel te bereiken. De kosten worden opgebouwd volgens het systeem van een Class Card voor 3, 6, 9, 12 (of meer) lessen van 30 minuten. Hier zijn alle denkbare varianten mogelijk.

De factoren zijn:

  • Welke opleiding je gaat volgen. MBO (bijvoorbeeld de Herman Brood Academie in Utrecht of het Rock City Institute in Eindhoven) of HBO (conservatorium, 13 in Nederland);
  • Welke richting: instrumentaal, vocaal, specialistisch of juist breed georiënteerd zoals docent muziek;
  • Wanneer je het toelatingsexamen wilt gaan doen;
  • Hoeveel kennis je hebt van theorie en praktijk (je hoofdvak);
  • In hoeverre je jouw motivatie goed kunt toelichten. Dit wordt steeds belangrijker bij audities.

Wat wij je bieden en wat we vragen

Je kunt rekenen op hulp en begeleiding door docenten van Muziekschool Zeeland. Zij hebben allemaal een opleiding in de muziek gevolgd, hebben al jaren ervaring in spelen, optreden en lesgeven. Zij loodsen jou als aankomend collega heel graag door de voorbereidende fase heen!

We bieden dit aan tegen een eerlijk, maar scherp tarief. Dit omdat we graag iets terug willen: met de leerlingen van de Pre-Course in de showroom staan! Wij geloven dat de MZ Talent Academy een nieuwe, belangrijke schakel is voor de Zeeuwse talenten. Dus we vragen je af en toe, net zoals de leerlingen van de Talent Class, om eens op te treden of om een filmpje uit je portfolio te delen ter promotie voor de Talent Academy.

En als je je doel hebt gehaald

Ook vinden we het leuk om met je in contact te blijven nadat je bent toegelaten of je doel hebt bereikt. We zijn daarnaast altijd geïnteresseerd in nieuwe musici en docenten die hun kennis weer willen doorgeven.

De Talent Class

De Talent Class is de talentenklas zoals je die nu misschien al kent. Deze toptalenten volgen een speciaal (meerjarig) leertraject van de muziekschool. Je kunt alleen toegelaten worden door auditie te doen.

Hoe kom je in de Talent Class?

Jouw docent kan je voorstellen of je wordt gescout door andere docenten, de directeur of teamleider. De docent legt vervolgens uit wat het inhoudt. Als zowel ouders, leerling als docent het eens zijn, volgt er een auditie. Dat kan tijdens een gepland examen of bij een voorspeeluur. Ook kan een auditie speciaal (ook digitaal) gepland worden. Hierbij is de directeur of teamleider muziek aanwezig.

Wat betekent het om deel uit te maken van de Talent Class?

We vinden dat jouw talent heel bijzonder is. Daarom willen wij jou graag meer bieden dan een ‘gewone’ leerling. Je hebt elke week 20 minuten langer les en je wordt bij talentenconcerten altijd gevraagd, zodat je je op het podium kunt laten zien en horen.

Tot een paar jaar geleden betaalden ouders ook een bijdrage. Dat is nu niet meer zo. We hebben voor elke leerling een bepaald bedrag dat we kunnen uitgeven aan onder meer extra lestijd. Dat is standaard. Maar ook aan andere zaken die specifiek voor jou belangrijk zijn. Denk aan les op een ander instrument, workshops of cursussen buiten de muziekschool.

Optredens

Jaarlijks treedt de Talent Class drie keer op in zijn geheel. In november in Middelburg, maart in Hulst/Zierikzee en juni in Goes. Dit doen we bewust gespreid, omdat we het belangrijk vinden dat de muziek gehoord wordt op de hoofdplaatsen van Muziekschool Zeeland.

Naast deze concerten zijn er ook regelmatig andere evenementen waarvoor leerlingen worden gevraagd. We gaan hier graag op in, maar we zijn ook zorgvuldig. Is het een geschikte gelegenheid? Wordt er wel echt geluisterd? We willen beslist geen leverancier van ‘muzikaal behang zijn’. Aanvragen worden altijd samen door docent en leerling besproken.

Is de Talent Academy alleen voor klassieke muziek?

Nee, zeker niet. We hebben momenteel leerlingen van de vakken blokfluit, dwarsfluit, piano, viool, hobo, harp, gitaar, trombone en saxofoon in de Talent Class. Maar we staan open voor leerlingen uit alle vocale/instrumentale richtingen en van alle stijlen. We bieden ook lessen Electronic Music aan, dus een aankomend DJ/Producer kan ook bij ons terecht.

Brug voor Talent

Dit is de naam van het samenwerkingsprogramma dat Muziekschool Zeeland heeft met het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Het doel van dit programma is het wegnemen van drempels voor jonge muzikanten om van muziek hun beroep te maken. Denk aan opleidingsmogelijkheden op MBO en HBO niveau, twijfels over de opleiding of over de keuze van muzikale richting.

We bieden in 2022 een programma aan dat deels online en deels fysiek kan worden gevolgd. Hierin belichten docenten van de HKU verschillende aspecten van het vak muziek, theorie, componeren en het maken van een portfolio. Ook is het mogelijk om eens voor een hoofdvakdocent voor te spelen. Dit betekent niet dat je verplicht bent om muziek te gaan studeren of om in Utrecht te gaan studeren. Het is helemaal vrijblijvend en bedoeld om leerlingen en ouders zo goed mogelijk voor te lichten over muziek als beroep. Er zijn aan het programma Brug voor Talent geen extra kosten verbonden.

Meer weten? Neem contact met ons op. Je kunt je ook meteen aanmelden.